Madetta katiskasta

Isäntä nappasi katiskasta jäiden alta mukavan pullean mateen helmikuun alussa. Sehän tiesi mukavaa mäti määrää! Itse mamma kala oli säälittävän riutunut. Tämä tapahtui yllätyksenä yhtenä sunnuntai iltapäivänä ja jääkaappi ammotti tyhjyyttä. Emmekä lähteneet kaupoille joten tein yksinkertaiset ja hyvät madevoileivät tällä kertaa. Mäti meni pakkaseen odottamaan parempia päiviä.

Madetta täytyy mätkästä kunnolla silmien väliin ja verestää heti miten. Ei turhaan sanota että mateet ovat sitkeitä sissejä. Tämäkin yksilö heräsi leikkuulaudalla. Noh onneksi se kuitenkin jäi toiseksi tapellessaan isäntää vastaan.

Tappelun jälkeen vedin takin pois kalasaksia ja talouspaperia apua käyttäen. Made pyyhitään kuivaksi talouspaperilla ja leikataan nahka pään ympäri auki. Hivutetaan sormet nahan alle ja vedetään pyrstöä kohti. Tässäkin voi käyttää talouspaperia apuna jos sormet lipsuu. Kun nahka on poistettu made käännetään selälleen ja mahaa nostetaan ylös päin samalla kun se leikataan auki. Näin sappi tai mahdolliset mätipussit ei mene rikki. Sappi on kiinni maksassa ja se kannattaa leikata irti erittäin varovaisesti.

Madevoileivät
Pieni perattu made
Sipuli
Oivariinia
Ripaus suolaa
Ripaus mustapippurijauhetta
Ripaus tilliä
Loraus sitruunamehua
Paahtoleipää

Voitele vuoka oivariinilla. Kuori ja viipaloi sipuli. Laita made ja sipulit vuokaan. Mausta ja laita päälle muutama lisä nokare oivariinia. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia (me tehtiin tämä leivinuunissa). Perkaa made ruodottomaksi, paahda ja voitele leipä. Asettele made ja sipuli leivälle.

Vinkki! Näihin sopisi hyvin lisäksi jokin raikas elementti kuten miniluumutomaatit. Jos kaapista sellaisia sattuu löytymään.

Mateen maksa
Me paistettiin tämäkin leivinuunissa oivariinilla ja ripauksella mustapippurijauhetta ja suolaa kanssa. Viipaloitiin ja laitettiin sekin voileivän päälle. Oli mahdottoman herkullista!

Mateen mäti
Mäti lypsetään mätipusseihin leikatuista viilloista kulhoon ja vatkataan esimerkiksi haarukalla kalvot pois (minä painelin mädin hellästi iso reikäisen siivilän läpi joka oli ehkä turhaa). Huuhdellaan hyvin muutamaan otteeseen ja valutetaan muutama tunti jääkaapissa. Meiltä ei löytynyt tähän hätään tarpeeksi pientä siivilää eikä harsokangasta joten käytin ihan suodatinpusseja. Mäti pakataan rasiaan ja pakastetaan yli vuorokauden jotta mahdolliset loiset kuolevat. Itse maustan ja suolaan mädin sulatuksen jälkeen. Melkein tekisi mieli ottaa sulamaan kun tätä kirjoittelee. Mäti on minun suurinta herkkua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: