Laiturin rakentaminen ja rannan kunnostus

Lähtökohtana oli, että uimaan pitää päästä hyvin ja veneellä pääsee rantautumaan.

Alkuun täytyi saada rantaan syvyyttä sen verran, että uiminen on mieluista, eli noin 2 metrin syvyyttä haettiin olemassa olevan reilun metrin sijaan. Pohjasta yli metri mutaa pois ruoppaamalla ja kokonaisala oli jotain 200 m2 luokkaa. Läjitys hoidettiin omalle tontille vesijättömaalle ja vajan päähän rannalle.

Ruoppauksen hoiti erinomaisella ammattitaidolla Ruoppaus Koskinen

Ruoppauksessa kannattaa selvittää kustannukset tarkasti ja sopia hinnasta etukäteen, jotta vältytään yllätyksiltä.

Kustannussyistä laituri päätettiin rakentaa ihan omin voimin ja ns. ”suorasta tavarasta”. Luonnos oli 6x3m putkiponttoonilaituri jonka voisi jättää talveksi veteen.

Alkuun hankinttiin putkiponttoonit Harri Leppäseltä Harjavallasta. Väitän että on suomen paras hinta-laatusuhde putkiponttoonella ja palvelu Harrilla erinomaista 👍

Puutavara olikin vähän mutkikkaampi. Tarjouskierroksella halusin pitkittäisrunkopuut yksimittaisena 6m 48×148 ja parhaimillaan väitettiin alan liikkeestä, ettei sellaista ole olemmassakaan.. KollanPojat Oy lupasi kyseisen soiron löytyvän ja kun kilpailija ilmoitti, että saatavuus on sitä luokkaa, että ”jos jostain saat, niin osta meillekkin” luokkaa, niin valinta puutavaran toimittajasta oli aika selkeä.

Alimmaiseksi rungoksi 48×148 pitkittäin 2x6m ja poikittain 7x3m

Päälle pitkittäin 48×98 ”kakkosnelosta” 5x6m. Tässä en käyttänyt määrämittaista, koska hukkapalat on aika pieniä ja rungon vahvuuteen vaikutus vähäinen.

Kanteen tuli 28×120 uritettu terassilauta. Ostin 4500mm pitkänä ja laitoin yksimittaisena kanteen 3090mm. Jokaisesta jäi 1410mm ylijäämä, joka meni yksimittaisena 1400mm leveän käyntisillan rakentamiseen. Hukkaa tuli näin minimaaliset 100-200mm/lauta

Käyntisillasta tuli 6m pitkä ja 140cm leveä. 3 pitkittäisrunkoa 48×148 ja samasta kansilaudasta pinta.

Käyntisillan kiinnitys tuli kallioon kalliokiiloilla ja laiturin päälle renkaat.

Valmiin laiturin siirtäminen veteen yksin, vaati hiukan luovuutta ja paljon hikeä.

Laiturin ankkurointiin ostettiin FB kirpputorilta 20mm kettinkiä 24m edulliseen hintaan(300€)

Ankkurointipainoja valmiina lähtöön. Noin 200kg painavat betonipainot paikallinen firma valmistanut ylijäämäbetonista. Hinta oli 10€/kpl.

Kaikenkaikkiaan laiturin hinta tuli olemaan itse tehtynä reilu puolet halvempi, kuin pakettina kaupasta ja siihen vielä asennus päälle.

Yhteenvetona:

6×3.15m laituri

6×1.4m käyntisilta

Ankkurointi ja helat

~3500€

Ensimmäinen kesä lopuillaan ja laituri on toiminut todella hyvin! Ympärillä on hyvä uida syvässä vedessä. Päivitän talvella, miten laituri pärjää jäissä.

Ensimmäinen talvi takana ja uutta kesää tekeillä. Hyvin kesti laituri jäät ja myrskyt.

Tämän kesän tavoitteena on laiturin ensimmäinen huoltoöljyäminen ja kaiteiden rakentaminen käyntisiltaan ja ehkä penkki ja pöytä laiturille. Niistä lisää myöhemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: