Puhdasta koivun mahlaa!

Taas alkaa olla se aika vuodesta että voi kerätä luonnon omaa tehojuomaa, koivun mahlaa. Keruuaika on keväisin kun maa on sulanut ja ennen kuin lehtisilmut aukeavat. Mahlan keruuseen tarvitaan maanomistajan lupa.
Mahla on lehtipuiden ravinteita kuljettava neste joka on suurimmalta osin vettä (98-99%). Silti se pilaantuu erittäin helposti. Säilyvyys jääkaapissa on vain pari päivää. Itse pakastin yhden pullon myöhempää käyttöä varten.

Me juomme mahlan sellaisenaan energiaa tuovana janojuomana. Voi olla että joku kerta testaan ruuanlaitossa ja leivonnassa.

Puhtaus on tärkeää mahlan keruussa. Itse pesin ja huuhtelin pullot kiehuvalla vedellä.
Porattiin koivuun noin 3 cm syvä reikä hiukan yläviistoon ja puhdistettiin se puruista. Asetimme pillin toisen pään reikään ja toisen pään pulloon jonka suljimme tuorekelmulla. Toki tähän touhuun sopisi jonkinmoinen letku ja kanisteri paremmin, mutta meiltä ei sellaisia tähän hätään löytynyt ja emme muutenkaan tarvinneet niin isoa määrää mahlaa. Jos lunta on vielä tarjolla kantsii laittaa sitä pullon juurelle ja ympärille säilyvyyden parantamiseksi.

Lauantaina 10.04.2021 0,5 litran mahlan valuttaminen yhdestä reiästä kesti noin 6h. Tässä kaksi koivun runkoa aivan vierekkäin eli reijät olivat omissa rungoissa. Litra oli meidän tarpeille ihan riittävästi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: