Savustettu suutari

Katiskasta löytyi yhtenä varhaiskevään iltana yli 1,2kg suutari niin pitihän se heittää savustimeen silläkin uhalla että maistuisi mudalta. Suomessa sitä kuulemma pidetään mutakalana, mutta sanotaan että talvisin se ei maistuisi mudalta ja eihän se maistunutkaan! Tosi asiassa en ole vielä koskaan mutaista kalaa syönyt ja kalaa on paljon syöty. Merenelävät on lempiruokaani. Turhaan suomalaiset ei arvosta tätä kalaa! Vei kielen mennessään. Liha on valkoista, kiinteää, herkullista ja ruodot suht isoja joten helppo poistaa syödessä. Jatkoon meni!

Tyyppi oli jämäkkä, pinta pyyhkimisen jälkeen mukavan nahkamainen ja helppo perata. Hieroin pintaan merisuolaa, annoin vaikuttaa muutaman tunnin ennen savustamista. Jos tekisin isomman määrän savukalaa suolaisin sen 10% suolavedessä, näin saa tasaisen varman mehukkaan suolauksen, mutta tämä oli enempi kokeilu joten perinteisellä pintasuolauksella mentiin. Pidimme tätä 1,24kg suutaria reilu puoli tuntia savustimessa. Vähempikin ehkä olisi riittänyt.

Puolet maistelimme lämpimänä suoraan vuokasta. Loput perkasin ruodoista ja tein kalatäytteen.

Savukalatäyte

240g savukalaa (tämän verran meille jäi maistelun jälkeen)
150g ranskankermaa
180g maustamatonta tuorejuustoa
1 makea sipuli
Nippu tuoretta ruohosipulia
Ripaus tuoretta tilliä
1 sitruunan mehu
3 keitettyä munaa (voi jättää poiskin, mutta minä halusin tehdä täytteestä ruokaisamman)
Ripaus suolaa jos savukala ei ole kovin suolaista

Perkaa kala ruodoista ja riko haarukalla. Kuori ja murskaa kananmunat. Silppua sipulit pieniksi, säästä muutama hippu ruohosipulia koristeeksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Tarjoa esimerkiksi ruisleivän kanssa. Me käytimme Reissumies tosi ohut tumma ruisleipää. Saimme tehtyä tällä määrällä 12 isoa leipää tosi reilulla täytteellä.

Vinkki! Tämä sopisi hyvin myös voileipäkakun tai wrapin täytteeksi.

Kesäkuussa 2021 katiskasta löytyi vähän isompi suutari. Savustimme senkin ja ei vieläkään mudan häivähdystä maussa. Herkullista oli!

Suutarin voi hyvin valmistaa myös uunissa. Täällä uunisuutari ja pari nopeaa kastiketta.

18.07.2021 taisi olla kutuaika

One thought on “Savustettu suutari

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: