Sushikakku

Suunnittelin jo viime vuonna isännälle tai itselleni erilaista synttärikakkua, mutta se sitten vain jäi tekemättä kesän tohinoissa. Ajattelin mitä itse haluaisin syödä ja kun en omista suurta makeanhammasta ja tykätään yltiöpaljon sushista niin syntyi idea sushikakusta. Nyt sitten päädyin tekemään satsin makirullia joten sain jonkinmoisen kakun aikaiseksi. Ei tietysti tullut ihan sellaista isoa ja kaunista kuin kuvittelin, mutta herkullinen ja riitti meille kahdelle hyvin. Ideaa täytyy ehkä vielä hiukan kehitellä…

Opin aikoinaan vuonna kivi ja keppi tekemään sushia kirjasta Helppoa ja hyvää Japanista, kun aineksia sai vielä käydä metsästämässä pääkaupunkiseudulla pikkuruisista aasialaisista kaupoista. Muistan ensimmäisten sushieni merilevälevy oli violettia kun en muuta löytänyt. Nykyään on helppoa kun lähikaupan hyllystä löytyy kaikki tarvittavat ainekset tai vaikka täysin valmiita rullia.

Susheja on monenlaisia. Minä teen useimmiten maki- tai ja nigirisushia. Maki on bambumaton avulla rullattua merilevälevyä, riisiä ja muita täytteitä. Nigiri on käsin pyöriteltyjä soikeita palloja joiden päälle tulee siivu täytettä.

Tällä kertaa tein pelkkää makisushia lohella ja surimilla.

Riisi on tärkeä osa sushia joten sen kanssa kantsii olla tarkkana. Nykypäivänä oikaisen sushiriisin teossa ja teen sen riisinkeittimessä, keittimen ohjeiden/mittojen mukaan. Toki huuhtelen riisin aina hyvin ja lisään lorauksen valkoviiniä jos sellaista kaapista löytyy. Tässä silti ohje miten tehdä se kattilassa. Alkuperäinen ohje kirjasta Helppoa ja hyvää Japanista kirjoittanut Marie Louise Telegin ja Jan Tennek.

Sushiriisi
8 dl puuroriisiä
8 dl (reilu) vettä
Loraus sakea tai valkoviiniä

5 rkl (75ml) riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa

Pese riisiä kulhossa ja vaihda vettä kunnes vesi ei enää muutu sameaksi. Kaada vesi pois, lisää keitinvesi ja viini. Anna seistä puolisen tuntia. Kiehauta minuutin verran, peitä kannella ja keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja anna hautua 10 minuuttia. Älä avaa kantta tänä aikana.
Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola. Tätäkin löytyy nykyään valmiina seoksena kaupan hyllyltä. Levitä riisi laakealle vadille ja ripottele etikkaseos nostelemalla riisiin. Anna riisin jäähtyä ja peitä kostealla liinalla.

Tästä määrästä minä sain tehtyä 15 kokonaista makirullaa jotka leikkasin 8 osaan eli 120 makipalaa.

Makisushi
Sushiriisiä ylemmän tai riisinkeittimen ohjeen mukaan
450 g kylmäsavulohta
250 g surimia (rapupuikkoja)
15 nori merilevälevyä

Tarjoiluun
Wasabia
Soijakastiketta
Sushi-inkivääriä puhdistamaan suuta makupalojen välillä

Laita merilevälevy bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin. Levitä levyn alaosaan ohut kerros riisiä jonkin verran yli levyn puoleen väliin. Riisinlevitysvälineen kuten lusikan voi kastaa lasiin tehtyyn vesi-riisiviinietikkaseokseen jotta se ei tartu niin pahasti riisiin. Jätä noin 2 cm yläosasta tyhjäksi. Asettele lohi tai surimi siivut reunasta reunaan jonkin verran ali puoleen väliin. Kostuta merilevämaton reuna veteen kastetulla sormella, jotta reuna tarttuu paremmin kiinni. Kääri bambumaton avulla tiukaksi rullaksi. Anna rullan tekeytyä saumapuoli alaspäin hetki ennen leikkaamista. Leikkaa rullat terävällä veitsellä 8-10 osaan. Halutessa voit leikata pienen palan pois päädystä jotta päätypaloistakin tulee siistimmät. Kostuta tarvittaessa veitsi vedellä.

Sitten pistetään makipalat pinoten ja koristellen. Koristeluun käytin mätiä ja vatkattua ranskankermaa jonka maustoin wasabilla ja ripauksella suolaa, mutta koristelussa niinkuin täytteissäkin mielukuvitus on vain rajana.

Vinkki! Rullan sisälle lohen alle voi sipaista myös wasabia. Itsekin tein joskus näin, mutta ylläri potkujen vuoksi minusta on parempi lisätä se jälkikäteen.

Tarjoa makisushit soijakastikkeen ja wasabin kera. Sushi-inkivääri on myös kiva lisäke puhdistamaan suu makupalojen välillä. Meillä ei tällä kertaa ollut sitä kun isäntä ei niinkään siitä välitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: