Ruokalahjoja takavuosilta

Tässä muutama helppo ja edullinen lahjaidea vuosien varrelta aikaa ennen blogia. Ainakin niistä joista olen tajunnut napata kuvia. Ohjeet ovatkin tämän vuoksi hyvin suuripiirteisiä, mutta ehkä joku voi inspiroitua näistä. Jotkin sopisivat mainiosti vaikka lahjakoriin.

Appelsiinilikööri
Olen vuosien varrella tehnyt monelaisia liköörejä, mutta kuvia en löytänyt kuin appelsiinilikööristä. Muistelisin että olen kokeillut appelsiinin lisäksi ainakin mansikkaa, mustikkaa, vadelmaa, puolukkaa, raparperia, kirsikkaa, lakkaa ja tyrniä.

Suhde on aina ollut sama:

  • 5 dl kirkasta vodkaa
  • 5 dl marjoja tai hedelmiä
  • 5 dl sokeria

Laita ainekset tiiviiseen purkkiin ja ravistele kunnes sokeri on liuennut. Säilytä pimeässä paikassa ja ravistele kerran päivässä kuukauden ajan. Siivilöi ja pullota.
Appelsiiniliköörissä käytin hyvin pestyjä luomu appelsiineja koska vuolin oranssin kuoren mukaan seokseen, valkoisen kuoren leikkasin kokonaan pois.

Maustetut suolat ja sokerit
Maustetut sokerit sopivat hyvin esimerkiksi kahvin ystävälle tai vaikka leipurille ja suolat kotikokille. Mielikuvitus on vain rajana kun maustaa sokereita ja suoloja.

Bourbonsokeri
Kiehautin Jim Beamin Bourbon viskiä, annoin jäähtyä ja sekoitin hienosokerin kanssa. Levitin sokerin leivinpaperilla vuoratulle pellille ja annoin kuivua viikon päivät. Pyöräytin tehosekoittimessa hienoksi ja taisin laittaa hyppysellisen vaniljasokeria lisämausteeksi (tähän olisi voinut käyttää tankoja vaikka kuivumisvaiheessa ja siivilöinyt ne pois ennen tehosekoitinta).

Minttusokeri
Sekoitin tai melkein murskasin tuoreita mintunlehtiä ja hienosokeria kulhossa. Levitin sokerin leivinpaperilla vuoratulle pellille ja annoin kuivua muutaman päivän. Pyörätin kevyesti tehosekoittimessa ettei mennyt liian hienoksi. 

Inkivääri-omenasokeri
Nny tuli tenkkapoo. En muista sekoitinko tuoreet omenasiivut sokeriin vai kuivatinko siivut ennen uunissa vai paahdoinko omenoita jotenkin… Kuivaa inkivääriä käytin hyppysellisen. Noh mutta kaikenlaista voi kokeilla.

Appelsiinisokeri
Sekoitin tuoreen luomu appelsiinin mehun ja hyvin pestyn raastetun kuoren hienosokerin kanssa. Levitin sokerin leivinpaperilla vuoratulle pellille ja annoin kuivua muutaman päivän. Pyörätin kevyesti tehosekoittimessa.

Seesaminsiemensuola
Paahdoin kuorettomia seesaminsiemeniä kuivalla pannulla, sekoitin karkean merisuolan kanssa ja pyörätin kevyesti tehosekoittimessa.

Sitruunasuola
Sekoitin tuoreen luomu sitruunan mehun ja hyvin pestyn raastetun kuoren karkean merisuolan kanssa. Levitin suolan leivinpaperilla vuoratulle pellille ja annoin kuivua muutaman päivän. Pyörätin kevyesti tehosekoittimessa.

Punaviinisuola
Kiehautin lorauksen punaviiniä, annoin jäähtyä ja sekoitin karkean merisuolan kanssa. Helppoa kuin heinän teko, sopii hyvin muuten liharuokien kanssa.

Purjosipulisuola
Tämä suola oli näköjään suosituin. En ehtinyt ottamaan siitä kuvaa ennen kuin se loppui joten täytyy varmasti tehdä joskus uudestaan.
Pilkoin tuoreen purjosipulin pieniksi viipaleiksi, sekoitin karkean merisuolan kanssa. Levitin suolan leivinpaperilla vuoratulle pellille ja annoin kuivua muutaman päivän. Pyörätin kevyesti tehosekoittimessa.

Kuivumisprosessia voi nopeuttaa uunissa miedolla lämmöllä, mutta sokerin kanssa kantsii olla varovainen ettei se sula.

Itse voisin kokeilla seuraavaksi raesokeria ja mausteena karhunvatukkaa, lakkaa tai jotain helpompaa jota ei tarvitse kuin sekoitella hienosokerin joukkoon kuten jauhettua kanelia, kardemummaa, inkivääriä, neilikkaa, tummaa kaakaota (voisi olla vaikka Joulusokeri) tai tuoreita syreenin tai orvokin kukkia. Suoloihin kokeilisin katajanmarjoja, piparjuurta tai jotain helpompaa kuten kuivattuja sieniä.

Sydämin koristeltuja palasokereita sweethearts to sweetheart
Ihanat sydän palasokerit kultsille joka käyttää kaffessa sokeria. Näihin käytin perinteistä isokokoista Pulmu palasokeria, tomusokeria, punaista elintarvikeväriä ja vettä. Sekoitin tomusokerin, veden, elintarvikevärin pussissa ja leikkasin kulmaan pienen reiän. Pursotin pieniä V-kirjaimia palasokereiden pintaan, levitin massan hammastikun kanssa ja painoin vielä lusikan avulla lyttyyn.

Chilihunajaa
Olen tehnyt parikin kertaa. Lämmitin juoksevan hunajan ja kuivatut pienet punaiset chilit miedolla lämmöllä. Annoin jäähtyä ja siivilöin hunajan purkkiin. Toiseen hunajaan taisin laittaa vielä koristeeksi pari pientä palkoa jälkikäteen. Voipi olla että se tekeytyi jo liian tuliseksi ajan kanssa.

Paahdetut hunajapähkinät
Helppo ja maukas lisä vaikka juustolautaselle. Saksanpähkinöitä, juoksevaa hunajaa ja ripaus suolaa. Paahdoin pähkinät kuivalla pannulla kunnes kuori irtosi ja vaalea pinta sai kauniin värin. Siivilöin käsin suurimman osan kuorista pois, sekoitin hunajan ja ripauksen suolaa kanssa. Namskis!

Itse tehtyä Daimia, Snickersiä ja pekonikaramellia
Kinuski on isännän lempparia joten tuli joskus kokeiltua kaikenlaisia kotitekoisia kinuskikaramelleja.

Daim
Ohjeita on netti pullollaan, mutta luulen että olen tehnyt Suklaapossun ohjeella joka on alunperin Ulla Svenskin kirjasta. Paitsi käytin varmasti enemmän maitosuklaata ja paloittelu onnistuu puukolla helpommin kuin käsin.

Snickers
Maraboun maitosuklaata, suolapähkinöitä ja kinuskin ainekset (2dl fariinisokeria, 2dl kuohukermaa ja ripaus suolaa – kuumenna ja keittele hiljalleen kunnes seos sakenee). Latosin vain aineksia kuppikakkuvuokiin. Ensin rouhittuja suolapähkinöitä, toiseksi sulatettua suklaata, kolmanneksi paksua kinuskia, neljänneksi uudestaan sulatettua suklaata ja viimeiseksi uudestaan rouhittuja suolapähkinöitä. Annoin jähmettyä rauhassa, otin pois vuuista ja nostin nätisti purkkiin. Näistä isäntä tykkäsi erityisen paljon.

Pekonikaramelli
Tässä ”reseptissä” olisi hiomista, mutta ei sitten koskaan tullut parennultua sitä. Ehkä voisi kokeilla nekkuja pekonilla tms… Noh kuitenkin paistoin pekonisiivut uunissa rapeiksi, annoin jäähtyä, pyyhin ylimääräisen rasvan pois ja pilkoin pieniksi kuutioksi. Keittelin 2dl kuohukermaa, 2dl fariinisokeria kasaan koko ajan sekoitellen ehkä vähän liiankin pitkään mutta tulipas rapeita ja paahteisia karamelleja. Sekoitin pekonikuutiot kinuskiin ja kaadoin leivinpaperilla vuoratulle pelille jäähtymään. Iskin perunanuijalla palasiksi. Säilytimme näitä jääkaapissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: